Ana okulları zorda!

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçen yıl çıkardığı Temel Eğitim Kurumları Yönetmeliği bazı ana okullarını zorda bıraktı.

13 Eylül 2023 Çarşamba 22:09
Ana okulları zorda!

MUSTAFA DEMİRER

Milli Eğitim Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl çıkardığı ve bu yıl hayata geçirilen Temel Eğitim Kurumları Yönetmeliği bazı ana okullarını zorda bıraktı.

YÖNETMELİKLE AİDAT TAMAMEN KALKTI

Edindiğimiz bilgilere göre; Türkiye genelinde olduğu gibi Çorum’a da yansımaları olan yönetmelik kapsamında, geçen yıla kadar velilerden alınan aidat tamamen kaldırıldı.

BESLENME VE ÖZBAKIM PERSONELİ İHTİYACI

Yönetmelik değişikliği öncesinde Milli Eğitim Müdürlüğü’nce her ana okulunun sabah ve öğleden sonra grupları için rayiç bedel belirleniyordu. Aidatlarla 9 ay boyunca çocukların beslenmeleri okul mutfağında hazırlanıyordu. Minik öğrencilerin öz bakımları ile ilgilenecek (lavabo beslenme) alanlarında tecrübeli ‘Yardımcı Abla’ istihdam ediliyordu.

MEB ‘OKUL ÖNCESİ ÜCRETSİZ OLACAK’ DEDİ

MEB geçen yıl ‘okul öncesi eğitim ücretsiz olacak’ şeklinde yönetmeliği değiştirince velilerden aidat alımI sonlandırıldı.

SAHAYA YANSIMALARI SANCILI OLDU

Yönetmelik değişikliğinin sahaya yansıması biraz sancılı oldu. Deprem bölgesindeki 11 ile beslenme ödeneği gönderilirken, bu illerdeki ana okulları yönetmelik kapsamı dışında bırakıldı. Türkiye’nin diğer illerinde olduğu gibi Çorum’da da veliler şu anda çocukların beslenmelerini evlerinde hazırlayıp getiriyor. Ana okullarında genel temizlik İŞKUR üzerinden TYP (Toplum Yararına Çalışma Programı) üzerinden gönderilen görevlilerle yapılıyor. İŞKUR’dan TYP aracılığıyla ana okullarına daha fazla personel gönderme gayreti görülse de, tam olarak ihtiyacı karşılayamıyor.

VELİLER ÖZ BAKIM İÇİN OKULA DAVET EDİLİYOR

Bu arada hem okul ve sınıf temizliği, hem çocukların beslenme işlemleri hem de öz bakımlarını İŞKUR üzerinden gönderilen kısıtlı personelle karşılamak mümkün olmuyor. Bu nedenle veliler okullara davet edilerek hem çocuklarının beslenmesi hem de öz bakımlarına yardımcı oluyor. Bazı zamanlarda veliler şartlar gereği çocuğunun bulunduğu sınıfın temizliğini yapmak durumunda kalabiliyor.

ÇALIŞAN ANNE VE BABALAR SIKINTILI

Yeni yönetmelikle ana okulunda çocuğu bulunan özellikle çalışan anne-babalar problem yaşıyor. Öz bakım gerektiğinde anne ve baba okula gelmek durumunda. Akşamdan beslenmeyi hazırlayıp çocuğa ulaştırmak zorunda.

YARDIMCI PERSONELLER TECRÜBELİYDİ

Öte yandan TYP’den gelen personel beslenme ve öz bakımda yetkinliğine sahip değil, sadece temizlik görevlisi. Daha önce istihdam edilen ‘Yardımcı Ablalar’ yıllardır okulların ve velilerin memnun kaldığı tecrübe kazanmış görevliler oluyordu.

YÖNETMELİK AMACINA ULAŞTI MI?

Geçiş sürecinde mevcut personelle işi çözmeye çalışan ana okullarının idarecileri, yeni yönetmeliğin zaman içinde rayına oturmasının çocukların tamamının kendi başlarına beslenme ve öz bakımlarını yapabilme becerisini kazanmasına bağlı olduğunu ifade ediyor.

36 aylık iken öğrenci alabilen ana okullarında her yıl benzer sorunların yaşanacağı hesap edildiğinde bakanlığın çıkardığı yönetmeliğin çok fazla amacına ulaştığı söylenemez.

PEKİ VELİLER NE DİYOR?

Ana okullarında çocukları eğitim alan bazı veliler yönetmelik değişikliğinden memnun görünmüyor. Çocuklarının bu şartlarda eğitimlerinde problemler yaşandığını iddia eden veliler, okulda öğrencinin beslenme ve öz bakımına yardım edecek tecrübeli personel bulunmadığını, aynı şartların da MEB tarafından oluşturulamadığını savunuyor.

MEB ACİLEN ÇÖZÜM ÜRETMELİ

Aidatın kaldırılmasının Türkiye genelinde 18 bin yardımcı personel istihdamını sekteye uğrattığını vurgulayan veliler, aidatları kaldırma kararı alan Milli Eğitim Bakanlığı’nın kendisinin bütçe sağlayarak soruna acilen çözüm bulmasını, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün problemi bakanlık yetkililerine taşımasını beklediklerini, aksi takdirde çocukların çeşitli sağlık sorunları ile karşılaşabileceklerini dillendiriyorlar.

Bu arada velilerin konuya dair talep ve eleştirilerini CİMER’e aktardığı belirtiliyor.

Son Güncelleme: 14.09.2023 13:13
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Veli 2023-09-14 13:31:35

Emin olun sorun göründüğünden daha büyük, ben yaptım oldu zihniyeti okulları bu duruma soktu. Bir an önce önceki yıllarda uygulanan sisteme dönülmesi lazım.

Avatar
Ulukan 2023-09-14 13:20:05

3 kuruş aidat yüzünden özel okullara gün doğdu. Bunun adı bir tür yönlendirme. Yazık oldu vatandaşa yine.

Avatar
Çorumlu 2023-09-14 15:28:47

karı koca çalışıyoruz. adamlar diyor ki biriniz gelecek çocukların yemek işine yardım edecek okulda. siz gelemiyorsanız halası, teyzesi biri gelecek. ee onlar da yok. bir işimiz de düzgün olsa dişimi kırarım, saçmalıklar ülkesi olduk çıktık.

Avatar
Can 2023-09-14 16:13:34

Valla dediler ki aylık 1000 tl verin eleman bulalım kabul ettik tamam dedik sonra dediler ki olmuyor çocuk kendisi ihtiyacını görecek..saçma sapan konuşmalar..4 yaşındaki çocuk ihtiyacını yapacak tamam ama donunu çekemiyor elini yıkayamıyor yardımcı abla olmadan nasıl olacak o iş..bi ilan açın alın okullara yardımcı parası neyse karşılayalım

Avatar
çorumlu 2023-09-14 18:36:58

Anne babası çalışan velilerden bu hizmetler için bir para talep edilse itiraz etmezler Ancak aynı sınıfta hem velisi çalışan hem de çalışmayanların çocukları yer aldığı için öz bakım için okula gelebilenlerden asla para ödemek istemez.
Çalışan velilerin çocukları aynı sınıflarda birleştirilirse ve bakıcı parası bu velilerden karşılanırsa sorunda çözülmüş olur.

Avatar
NEFİ 2023-09-15 10:36:55

Her şeyi ücretsiz yapmanın mantığı nedir ya?Çalışan anne babalar beslenme saatinde yardıma gelecekmiş.Nasıl gelelim ya!Bugüne kadar anaokulu aidatları sorun değildi.Mahmut Özer'e ne oldu da "beleş" yaptı.İlla özel okullara mı verelim...

Avatar
Abdullah 2023-09-16 03:28:22

Okul öncesi eğitimin tamamen ücretsiz olması ve yemek verilmesi dar gelirli aileleri velileri oldukça memnun etti bu uygulamanın ücretsiz şekilde devam ettirilmesi hayatı önem taşımaktadır