Oyun gibi seminer

23 Nisan Ortaokulu Anaokulu öğrencilerine ‘önce oynat - motivasyon sağla, çocukları ağlat - depremi hatırlat...

23 Ocak 2014 Perşembe 13:27
 Oyun gibi seminer

23 Nisan Ortaokulu Anaokulu öğrencilerine ‘önce oynat - motivasyon sağla, çocukları ağlat - depremi hatırlat, öğret - hayatta unutmasınlar ve akşam evde annelerine babalarına anlatsınlar’ formülü ile uygulamalı deprem eğitimi verildi.

Çorum’da anasınıflarına uygulan bu deprem eğitiminin Türkiye genelinde verilen eğitimlere model olmasını arzuladıklarını belirten Sivil Savunma Uzmanı Mahir Odabaşı, yöntemle ilgili bilgiler paylaştı. Çocukların yaşına uygun eğitimin ancak bu şekilde verileceğini, sunuyla verilen eğitimin 3 - 5 dakkadan öteye geçemeyeceğini ve bir deprem anında hatırlanmasının da zor olacağının altını çizdi.

Bu tekniği Bakanlıktaki ve kendilerini internetten takip eden meslektaşlarıyla da paylaştığında olumlu yaklaşımlar aldığını kaydeden Odabaşı, “Ama maalesef bu zamana kadar bilgi ve tecrübemize başvuran olmadı. Tabiri caizse kendimiz çalıp, kendimiz oynuyoruz. Bu şekilde verilen eğitimi isterseniz 1 saate kadar verebilirsiniz. Kesinlikle o minik çocuklar sıkılmaz. Anasınıfı öğretmenleriyle yaptığım seminerlerde ve aldığım anket sonuçlarında bunu gördüm.” dedi.

Anasınıfı öğrencilerine verilen eğitimin ardından 8. sınıf öğrencilerine de deprem ve korunma eğitimi verildi. Okulun konferans salonunda verilen eğitimde deprem sonrasında, yıkıntı altında mahsur kalınması durumunda neler yapılması gerektiği Odabaşı tarafından öğrencilere anlatıldı.

Odabaşı, “Panik ve korku havasını en aza indirmeye gayret edip; kendinize moral vermeye çalışın. Kurtarma ekiplerinin size mutlaka ulaşmaya çalışacaklarını hayal edin. Cep telefonu yanınıza düşmüşse ve hatlar kesilmeyip çalışıyorsa, hemen sizi tanıyan bir yakınınıza ulaşmaya çalışın ve ulaşabilirseniz bulunduğunuz yeri ona tarif edin.

Enerjinizi tasarruflu kullanmaya çalışın. Durmadan bağırmak yerine, ara sıra kontrollü olarak ‘İmdat’ diye bağırın. Hareket alanınız kısıtlıysa, kendinizi zorlamayın. Çevrenizde cam kırıkları, elektrik kabloları varsa daha dikkatli hareket etmeye çalışın.

Ağzınıza toprak dolup bağırma imkanız yoksa; sert bir cisimle su borusuna, kalorifer peteğine vb. sert cisimlere vurarak yerinizi belirtmeye çalışın. Kanamanız varsa, aynı zamanda da çok susamışsanız ve yanınızda yeterli miktarda su bulunsa bile içmeyin. Parmağınızı suya batırarak dudağınızı ıslatarak susuzluğunuzu gidermeye çalışın.” şeklinde tavsiyelerde bulundu.

İstek olması halinde bütün okullara seminer vermek üzere gidebileceklerini hatırlatan Sivil Savunma Uzmanı Mahir Odabaşı, “Bir saatlik iyi bir eğitim, bir dolap klasördeki planlardan daha çok işe yarayacaktır. Çünkü önce ilgi sonra bilgi lazımdır.” dedi.








Son Güncelleme: 23.01.2014 13:29
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.