Rektörün paylaşımı ilham verdi

Gazeteci-Yazar Sibel Eraslan HİTÜ Rektörü Prof. Ali Osman Öztürk'ün paylaşımından ilham alarak üniversiteleri yazdı

07 Şubat 2021 Pazar 12:15
Rektörün paylaşımı ilham verdi

Star Gazetesi Yazarı Sibel Erarslan, Hitit Üniversitesi’nde yaşanan güzel bir gelişmeden yola çıkarak üniversiteleri yazdı.

Eraslan, ‘Ülkesiyle barışık bir üniversite istiyoruz’ başlıklı yazısında, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk’ün paylaştığı ve Togo’lu öğrencilerin basketbol oynarken halini gösteren fotoğrafı görünce yazısının konusunu değiştirdiğini ifade etti.

İşte Eraslan’ın o yazısı:

“Çorum'dan güzel bir fotoğrafa baktıktan sonra yazımı değiştirdim... Çorum Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Ali Osman Öztürk'e ait bu fotoğrafta, akşam üstü basketbol sahasında top koşturan çocuklar vardı. Togo'lu öğrenciler, siyahi parlak tenleri, inci gibi dişleri, kocaman gülen gözleriyle mutluluk enerjisi vermişlerdi fotoğrafa. Rektör, basket oynayan çocukların neşesine dayanamayınca aralarına katılmış, top oynuyorlar...
Aslında yazımın konusu, kendilerini ayrıcalıklı zanneden bazı üniversitelerin milletten kopuk içler acısı halleriyle ilgili olacaktı. Ama Çorum'dan gelen bu fotoğraf her şeyin önüne geçti. Çünkü bu fotoğrafta Kütahya Emet'ten İstanbul'a okumaya gelmiş bir Anadolu yıldızının hayatı da gizliydi. Ali Osman Öztürk küçücük bir Anadolu ilçesinden kalkıp, İstanbul Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni dereceyle bitirmiş, masterdan sonra yine devlet bursuyla North Carolina State Üniversitesine gitmiş, doktora sonrası orada bazı bölümlerin açılamasına dahi vesile olacak seviyede, hem hocaları hem öğrencileri tarafından çok tutulmuş, sevilmiş bir insan...

Yıllar sonra memleketi Çorum'a geri dönüp, Hitit Üniversitesinde kolları sıvamış; rektör olarak. Üniversitenin inşaatından, öğrencilerin yurtlarına, spor sahalarından, ısınma, yiyecek, giyecek ihtiyaçlarına kadar, sosyal doku projelerinden, kültürel, sanatsal etkinliklere kadar... Çorum'dan kopuk değil. Tam aksine işadamlarıyla teke tek görüşüp, öğrencilerine stajlar ve çalışma imkanları buluncaya kadar... İş dünyasıyla, teknoloji eğitimi alan talebelerini buluşturmayı kendisine ödev bilmiş bir rektör. Ben Çorum'dayım, içe kapalı geçsin gitsin günlerim dememiş, üniversitede 800 yabancı öğrencisi var. Yani dünya Çorum'a değil, Çorum dünyaya kapılarını açmış...
Burada milli bir başarı öyküsü var, dikkatinizi çekerim. Kendisi gibi yaşadığı şehri de dünyaya açan, yerelden evrensele bağlam kuran bir adam var... Bu neyle ilgili diye çok düşündüm. Bu; memleket sevgisiyle, bir ülkeye ait olmakla ilgili temelde...

Bugünlere; üniversite sınavlarında yüksek puan almış öğrencilerin gittiği bazı üniversitelerin topluma ve kendi ülkelerine karşı duydukları büyük yabancılık, kibir ve üstencilikle üzüldüğümüz günlerden geçiyoruz.

Ürettiği SİHA, İHA'lar ile, roket çalışmaları, yerli yazılım gibi milli sanayi hamlelerimize öncülük eden değerli nice atılımlarıyla bilinen Selçuk Bayraktar'a bile, 'önce bir Boğaziçi'ni kazanacak puanı yakalayın da sonra konuşalım'' diyebilecek derecede gerçeklerden kopuk, gözleri bağlı, kulakları tıpalı bir gençlik var ne yazık ki... Ve bu gençler üniversiteler arası sıralamada okullarının 600'lerin bile gerisinde olduğunu hiç anımsamadan, bunu hiç sorgulamadan, kendi zihinlerinde oluşturdukları ve ırkçılığı andıran, üstünlük kompleksine dayalı kast sistemine adeta tapınç içindeler... Tek bildikleri şey alay! Kendi okullarından olmayan herkesle alay! Oysa bugün tüm Türkiye onları üzülerek seyrediyor, yutkunarak, kalplerindeki nefret mühürlerinin çözülmesine dua ederek...

Gerçeklerden kopuk ve sorun çözmeye niyet etmeyen, sorumluluk almaya yanaşmayan, hayatın içinde değil üstünde, halka kapalı, sekter duvarları yüksek ve kalın üniversiteler, bu toplumun sırtına ağır yük olmaktan başka bir şeye yaramıyor...
Oysa üniversiteler, Çorum örneğinde olduğu gibi, şehre, halka, ülkesine ve dünyaya dost, açık, duyarlı, irtibatlı olmak zorunda...

Üstünlük kompleksiyle yanıp tutuşan gettoya dönüşmüş üniversitelerin ne topluma, ne Türkiye'ye bir faydası var.

Bu ülkenin harcanacak vakti yok ve dünya hızla dönüyor...”

Son Güncelleme: 08.02.2021 10:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Hatsiz 2021-02-07 15:09:15

Tamamen rektör övmek için kaleme alınmış bir yazı Rektör bey Çorum geldikten sonra Hitit üniversitesi ne kadar bilimsel çalışma yapmış toplam mileete ne katmış gözle görülür bir şey yok.Universiteler sehirlererin lokomatafidir Ne yazıktır ki Çorum da ne lokamatif gideceği bir tren yolu var ne de lokamatif ...

Misafir Avatar
ne lokomotifi? 2021-02-07 23:04:07 @Hatsiz

Ezber konuşmuşsun arkadaş. Adam illa ki makale mi yazsın nedir yani senin derdin ? okuyacak mısın peki yazdığı makaleyi :)

Beğenmedim! (11)
Avatar
Kandirmayin 2021-02-07 15:12:33

Milleti kandırmayın bugün gelen öğrenciler uyruğu neresi Çoğu Afrika kökenli 2 sınıf ülkeler bu öğrencilerin kaçı alman, japon yada bir başka Avrupa ülkesi vatandaşı bugün Karabük üniversitesi 9000 bin üstünde yabancı uyruklu öğrenci var bunuda söylemek isterim.

Avatar
Çorumlu 2021-02-08 04:22:58

Allah ask?%Bna o kadar cok bellı oluyor ki ısmarlama bır haber oldugu, yapmayın Allah askına.
Hıtıt unıversıtesının bu rektorunu bır corumlu olarak hoc begenmıyorum.Kendısıne prezentabıl bır durus olsuturmaya calısan, unıye bu zamana kadar barız bor etkısının bulunmadıgı asıkar olan bu rektor bana ılk gunden berı soguk ve ıtıcı gelıyor.bır omcekı rektorede bır suru kulplar takıldı ama ınsanlarla olan ıletısımı ve unıye kattıgı katkılar barız ortadaydı.

Avatar
Hatsiz 2021-02-07 20:25:05

Rektörlük makami bir ilde önde gelen akil makalanlardan birisidir.Universiteler sadece ilim ve bilim üreten yerler değildir. Üniversiteler o illerin simgesi birer aynasıdır. Çorum da yabancı uyruklu öğrenci sayısının artması Çorum'a nitelik katacagi muhakkaktır. Fakat daha iyisi yapabilecekken çevrende ki iller potansiyel olarak senden daha küçükken sen onların gerisindeysen bunu eleştirmek bu konuda ahkam kesmek vatandaşın hakkidir.İnsAllah uluslararası öğrenci verilene değer ve önem artarak devam eder de esnaf japoanyadan kanadan da Amerika'dan öğrencilerle tanışma fırsatı bulur.

Avatar
Ç 2021-02-07 15:06:22

Sn rektörü aliosman beyi tebrik ediyoruz en azından eski yönetim gibi birilerinin aklıyla üniversite yönetmiyor aklı selim davranıyor.

Avatar
Esnaf 2021-02-07 15:59:54

Rektör beyi gayretli çalışmalarından ötürü tebrik ediyoruz esnaf olarak. Yorumcunun biri demişki gelenler hep Afrika kökenli. Japonyadan öğrenci neden yok. 90 li yillari hatırlayın bakalim ,Afrikalı kac tane öğrenci İstanbul Ankarada egitim görüyordu? Çorumlu olarak Avrupa'dan gelen gurbetçileri görebilirdik sadece memleketimizde.Hayatta en kolay şey oturduğumuz yerden ahkam kesmektir. Kalk birseyler üret desen,laftan başka birsey üretemeyen sivri zekalar kalkmış Rektör beyi eleştiriyor. Karabukte 9000 öğrenci var evet, ama hepsi egitim şirketlerinin parasını alıp posasını o ile bıraktığı garibanlar. Rektör bey doğru yoldasınız,nicelik önemli degil nitelik önemli. Ve bizde bunu başardığınızı görüyoruz. Esnaf olarak biz çocukları çok sevdik,Hindistan'dan da öğrenci tanıdık, Afganistan dan da,Özbekistan ve Kazakistandan da. Onemli olan bir işe başlamak, onun için gayret göstermek. Yolunuz açık olsun rektörüm sayenizde farklı ülkelerden farklı yüzler görüyoruz. Eleştiri yapanlar aynaya bakıp biz bu memlekete ne verdik desinler öncelikle!

Avatar
Mesut 2021-02-08 00:28:35

Rektör?%Cmüz doğru yolda, tebrik ediyoruz. Yolda bu çocukları gördükçe mutlu oluyorum şahsen. Çoruma eğitim için başka ülke insanlarının gelmesi gurur verici. İcraat böyle olur, teşekkürler rektör bey.

Avatar
Hitit 2021-02-08 06:48:27

Rektör beyi seviyoruz ıvırması kıvırması yok neyse o, ayrıca her gün basına çıkmak yerine noktasal atışlar yaptığını görüyoruz ve çalışmalarında başarılar diliyoruz.