Yeni tezsiz yüksek lisans programı

HİTÜ'de Ahlak ve Değerler Eğitimi alanında uzman ihtiyacını karşılayacak yeni bir tezsis yüksek lisans programı açılıyor.

23 Şubat 2021 Salı 13:09
Yeni tezsiz yüksek lisans programı

Hitit Üniversitesi’nde Ahlak ve Değerler Eğitimi alanında uzman ihtiyacını karşılayacak yeni bir tezsis yüksek lisans programı açılıyor.

Yapılan açıklamaya göre, niversitenin, erken çocukluk döneminde bulunan çocuklara ahlak ve değerler bilincini kazandıracak alanında uzman eğitmen ihtiyacını karşılayamaya yönelik yüksek lisans programı açılması yönündeki teklifi, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından onaylandı.

Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı ile okul öncesi eğitim kademesinde gerçekleştirilen değerler eğitimi uygulamaları üzerinde yoğunlaşarak, uygulama süreciyle ilgili bilgi, beceri, yöntem ve materyal konusundaki beklentilerin karşılanması amaçlanıyor.

İnter disipliner bir program olarak öne çıkan Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı’nda, farklı anabilim dallarından öğretim üyeleri görev alacak. Program, Felsefe ve Din Bilimleri Anabilim Dalı koordinesinde, İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü ile Sağlık Bilimleri Fakültesi Çocuk Gelişimi Bölümü ve Sosyal Hizmet Bölümlerinin işbirliği içerisinde yürütülecek.

İLAHİYET DEKANI DEĞERLENDİRDİ

İlahiyat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Abdullah Çolak, yaptığı açıklamada,  çocuklarda 0-6 yaş döneminin, ahlak ve değerlerin öğretildiği dönem olduğunu belirterek, Türkiye'de bu dönemdeki çocukların gerek beden ve gerekse ruhsal eğitiminde, dini ve milli değerlerin öğretilmesinde özel eğitilmiş hocalara ihtiyaç bulunduğunu söyledi.

Ahlak ve değerlerin, söz konusu yaş grubundaki çocuklara, lise ve üniversite öğrenicilerine anlatılması kadar kolay olmadığına dikkati çeken Çolak, şunları kaydetti:

“Çünkü onlar soyut kavramları biraz zor anlarlar. Bu gruptaki çocuklara, ahlak ve değerlerin anlatılmasında yeni metotların geliştirilmesine ve bu alanda uzman kişilere ihtiyaç vardır. Şu anda, Milli Eğitim Bakanlığının, illerdeki İl Milli Eğitim Müdürlükleri ile yapılan protokollerle anasınıfı öğrencilerine dini değerlerin öğretildiği dersler verilebilmektedir. Aynı şekilde Diyanet İşleri Başkanlığında 4-6 yaş grubu Kuran Kursları var. Buradaki öğrencilere dini değerlerin öğretilmesinde, yine pedagojik bilgiyle donatılmış kişilerin öğretmenliğine, eğitmenliğine ihtiyaç var. Bu sebeple üniversitemiz bünyesinde YÖK'ün kararıyla açılması uygun görülen Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı'na bu sene ilk etapta 20 öğrenci almayı planlıyoruz.”
Prof. Dr. Çolak, söz konusu yüksek lisans programına başvuracak öğrencilerden ALES şartı aranmadığını belirterek, “Yüksek lisans eğitimini tamamlayanlar istihdamda daha çok öncelik kazanacaklardır” ifadesini kullandı.

SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ DESTEK VERİYOR

Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Nuriye Büyükkayacı Duman da, 4-6 yaş dönemindeki çocuklara, değer ve ahlak eğitiminde görev almak isteyenlere tezsiz yüksek lisans programıyla ehliyet kazandırılmasının amaçlandığını ifade etti.

4-6 yaş grubunun iyi tanınması gerektiğine dikkat çeken Doç. Dr. Duman, “Bu anlamda, Hitit Üniversitesi bünyesinde eğitim verecek olan Erken Çocuklukta Ahlak ve Değer Eğitimi İkinci Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı oldukça önemlidir” dedi.

Söz konusu yüksek lisans programında eğitimin, İlahiyat ve Sağlık Bilimler fakültelerinin işbirliğiyle verileceğini dile getiren Duman, şöyle dedi:

“Özellikle Çocuk Gelişimi Bölümü, çocukların ahlaki gelişimlerinin kuramsal anlamda, bu programa kayıtlı olan öğrencilere açıklayacak, kuramsal anlamda dersler verecekler. “Ahlaki gelişim nedir', 'ahlaki gelişim kuramları nelerdir', 'erken çocuklukta hangi evrensel değerler çocuklara anlatılmalıdır', 'soyut düşünemeyen çocuklara soyut kavramlar nasıl öğretilmelidir', 'zihinlerine ahlaki değerler nasıl yerleştirilmelidir' sorularına Çocuk Gelişimi Bölümü akademik kadrolarıyla hem de okulumuzun fiziki imkanlarıyla katkıda bulunacaktır. Sosyal Hizmetler Bölümü de özellikle ahlaki değerler, değer gelişimi ve sosyal hizmet bağlamında katkıda bulanacaklardır.”

Son Güncelleme: 23.02.2021 14:56
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.