Ulu Camii’de kandil programı

“Bugün çok mukaddes, pek feyizli ve bereketli bir geceye, mübarek İsra ve Miraç Kandili’ne tekrar kavuşmanın mutluluğunu yaşıyoruz.” diyen İl Müftüsü Mehmet Aşık, tüm Müslümanlar’ın Miraç Kandili’ni kutladı.

04 Haziran 2013 Salı 19:50
 Ulu Camii’de kandil programı

Kandil nedeniyle yayımladığı mesajında, Miraç Kandili’nin vücutların sıhhatine, ailenin saadetine, milletin mutluluğuna, mazlum milletlerin kurtuluşuna, bütün İslam âleminin birliğine ve tüm insanlığın barış ve hidayetine vesile olmasını dileyen Müftü Aşık, mesajının devamında şunları dile getirdi;

“Hicretten yaklaşık 1,5 yıl önce Recep ayının 27. gecesinde yüce Peygamberimiz Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya götürülmüştür. Oradan da zaman ve mekân mefhumları aşılarak göklere yükseltilmiş, hiçbir faniye nasip olmayan nice manevi makam ve mevkiler kendisine gösterilmiş, varlık ufuklarının üstüne çıkartılarak yüce Allah’ın huzuruna varmıştır.

Gece, çok kısa bir zamanda iki safhada cereyan eden bu olaya ‘İsra ve Miraç’ mucizesi ve bu geceye de ‘Miraç Kandili’ diyoruz. İsra mucizesi Kur’an-ı Kerim’in İsra Suresi’nin birinci ayeti ile sabittir. İnkâr eden küfre gider, imanından olur. Cenab-ı Hak bu ayeti kerimede mealen “Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed’i) bir gece Mescid-i Haram’dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa’ya götüren Allah’ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz O, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir.”  buyurulmaktadır.

İsra ve Miraç olayının vuku bulduğu zaman, her şeyi dar kafaları ve materyalist görüşleriyle değerlendirenler bu olaya inanmak istememişlerdir. Bu gün de aynı görüş ve düşünceyi paylaşan insanların varlığı bir vakıadır.  Hâlbuki 21. asırda on binlerce kilometre uzaklıkta bulunan insanlar, aynı anda birbirleriyle konuşabilmekte, dünyanın her tarafında meydana gelen olayları ve haberleri aynı anda izleyebilmektedirler. Çok uzun mesafelerin çok kısa zaman içinde katedildiği günümüzde gezegenlere ve uzaya çıkılmakta, bunlardan yeryüzündekilerle sesli ve görüntülü bağlantılar kurulmaktadır. İnsanoğlunun bu ve benzeri harikaları gerçekleştirdiği bir zamanda sonsuz kudret sahibi olan Allah’ın habibine İsra ve Miraç mucizesini gerçekleştirme imkânını veremeyeceğini düşünmek bile abesle iştigaldir.

Bu gecede dinin direği olan namazı camilerde cemaatle, evlerde ihlâsla kılarak ve diğer kulluk görevlerimizi de hakkıyla ifa ederek bizler de manevi miraca ermeliyiz. Bu kandil vesilesiyle kendimizi hesaba çekmeli, ömrümüzün muhasebesini yapmalıyız. Millet olarak nasıldık, ne hale geldik? Müslümanlar olarak içinde bulunduğumuz durumdan nasıl kurtuluruz? Dertlerimizi, sıkıntılarımızı ve problemlerimizi nasıl hallederiz? Ve dünyada yeniden güçlü ve etkili konuma nasıl gelebiliriz? gibi soruların cevapları üzerinde kafa yormalıyız.

Yine bu gecede, dinimizin ısrarla istediği birlik, beraberlik, kardeşlik, dayanışma, yardımlaşma, sevgi, saygı, hoşgörü gibi yüce duyguları aramızda pekiştirmeli, dini ve milli değerler etrafında birleşmeliyiz. Manevi bunalımların yaşandığı, sevgi, barış, kardeşlik ve huzur ortamına çok ihtiyaç duyulduğu 21. yüzyılda İslam’ın güzel ahlakını yaşayarak iyilikte, fazilette insanlığa örnek olmalı, İslam’ı bu yolla insanlığın gündemine etkin bir şekilde sokmaya çalışmalıyız.

Kandil gecesini gönül uyanıklığı ile ihya edebilmiş olmak için gündüzünde oruç tutulmalı, gecesinde cemaatle namaz kılınmalı, Kur’an-ı Kerim okunmalı, vaaz ve mevlid-i şerif dinlenmeli, topluca dua edilmeli, tevbe edilmeli, kaza ve nafile namazlar kılınmalı, büyüklere saygı ve küçüklere sevgi izhar edilmeli, küsler barışmalı, dargınlar kucaklaşmalıdır. Yoksul-yetim ve muhtaçlar sevindirilmeli, eş, dost ve uzaktaki akrabalarla tebrikleşilmelidir.”

Ulu Camii’de kandil programı

Müftü Aşık, Kandil münasebetiyle bu akşam yatsı namazından önce Ulu Camii’de mevlid-i şerif okunacağını belirterek, kandil programına tüm Çorumlular’ı davet etti.




Son Güncelleme: 04.06.2013 19:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.