Siyasette Külcü fenomeni

Eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü öyle ya da böyle yerel siyasetin fenomeni haline geldi. Yaklaşan yerel seçimler öncesi adı yine hep gündemde...

12 Eylül 2023 Salı 12:12
Siyasette Külcü fenomeni

MUSTAFA DEMİRER

Yerel seçimlerin kulisleri hareketlendiren bir diğer ismi hiç kuşkusuz eski Belediye Başkanı Muzaffer Külcü.

GÖREVDEN ALINDI, MESLEĞİNE DÖNDÜ

Hatırlanacağı üzere ikinci döneminin sonuna doğru belediye başkanlığından alınan Külcü, uzun bir süre sessizliğini koruduktan sonra kent merkezinde hukuk bürosu açarak pek yap(a)madığı mesleğine yeniden adım atmıştı.

HUKUK BÜROSU ÇEKİM MERKEZİ OLDU

İlerleyen süreçte, bir yandan işine gücüne bakan Külcü, diğer taraftan siyasetle bağını hiç koparmadı. Külcü’nün bürosu zamanla genel ve yerel gündem ile kulislerin konuşulduğu, istişarelerin yapıldığı çekim merkezi oluverdi.

VEKİLLİĞİ SÖNÜK GEÇSE DE…

Şöyle hızlıca geçmişe dönelim, Külcü’nün vekillik ve başkanlık dönemlerine bir bakıverelim:

Milletvekilliği dönemi sönük geçmesine, belediyecilik konusunda da tecrübesi olmamasına rağmen daha adayken sıkı bir ön hazırlık yaptı, seçilince de dersine iyi çalıştı. Ajandasını yanından ayırmadı, hem taahhüt ettiği yatırım ve hizmetleri hem de kurumda tüm birimleri baştan sona takip etti, takiple kalmayıp sorguladı. Şehirde makamının etkinliğini hissettirmek için özel çaba sarfetti. Parti içi defanslara karşı direnç gösterirken, kavgalı görüntü vermemeye özen gösterdi. Kavgalı bile olsa siyasetin gereklerini yerine getirdi. Mesaisinin önemli bölümünü makamında geçirmeyi tercih etti. Makam dışında genellikle geçmişe dayalı arkadaş ortamlarını tercih etti.

ETKİN HİZMET ÜRETTİ

Ekonomik dalgalanmaların yaşanmadığı dönemde belediyeciliğin birçok alanında etkin hizmet üretip Çorum’u geliştirirken, bilhassa imarda kentin uzun vadeli geleceğini olumsuz etkileyecek tasarruflarda bulundu. Zaman geçtikçe şehir olarak bedel ödemeye başladığımızı hissettik, devamı da gelecek.

Bu arada Külcü, kendi vazifesi olmayan eğitim ve spor alanlarındaki yatırımlara da el attı. Kimileri bunları takdir etti, kimileri de tribünlere oynamak veya siyaseten öne çıkmak olarak yorumladı.

KISA ZAMANDA VİZYONER OLDU

Klişe olan bir söz var ya; Ankara’yı tanıyor, Çorum’u biliyordu. Kısa zamanda vizyoner bir yönetici oldu. Gözü karalığı, kararlılığı, hızlı problem çözmesi, mücadele azmi, disiplinli yönetim anlayışı beğenilirken, çok hırslı olması, sahadaki bazı uygulamalardaki uyarıları kulak ardı etmesi, en önemlisi de özgül ağırlığının ötesinde kimilerince fazla özgüveni, hatalar zincirini de beraberinde getirdi.

BİTMEK BİLMEYEN SÖYLENTİLER

Yaptıkları ve yapmadıkları ile hakkındaki iddialar, söylentiler, dedikodular Belediye Başkanı olarak zaman zaman onu daraltıp bunaltsa da pes etmedi. Oysa küçük bir Anadolu şehrinde bilerek veya bilmeyerek attığınız eğri bir adım, sadece dedikoduya neden olmaz, doğruluğu su götürür eklerle iyice mihverinden çıkar. Onlarca doğru yaptığınız işi bir anda hiç ediverir. Sonra çıkıp kendinizi ifade etmekte zorlanırsınız, ifade etseniz bile inandırıcılığınız kalmaz. Tersinden düşünelim, olumsuzluklar olmasaydı, Külcü iki dönem değil, 5 dönem daha başkan seçilir, hatta heykeli dikilirdi, diyenler bile çıktı.

CAMİAYI MÜŞKÜL BIRAKTI

Toparlayacak olursak; şehrin ‘şehr-ül emini’ sıfatıyla bazı hizmet ve yatırım adımlarının söylentilere neden olması sadece şahsını değil, temsil ettiği büyük camiayı da müşkül bıraktı. Çorumlu’nun ekseriyetinin itirazı da, Külcü’nün şahsına ve hizmetlerine değil, camianın zan altında bırakılmasına neden olan tasarruflarınaydı.

KÜLCÜ GÖREVDEN ALINSA DA…

Devran döndü, Külcü görevden alındı. Ancak Külcü görevden alındıktan sonra dahi AK Parti ile irtibatını kesmedi. Partisinin genel merkezinin yakın geçmişte çeşitli toplantılarına onu davet ettiği biliniyor. Gerek Ankara gerekse Çorum özelinde hem partisinin hem de diğer siyasi hareketlerin eski ve yeni tüm unsurları ile münasebetlerini sürdürüyor. Önemli bir artısı da siyaset yapabilmenin gerekleri arasında etkili bir unsur olan maddi imkan ve güce sahip olması.

ADI HEP GÜNDEMDE

Külcü mesleğini icra ederken bir yandan da sosyal medya hesabından yaptığı siyasi içerikli paylaşımlarla hala dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor. İşin doğrusu yabana atılmayacak bir taraftar grubu da bulunuyor. Kendisinden ziyade destekçileri çarşı-pazarda adını sıkça konuşturuyor. Öyle ki, bazı anketlerde isminin sorulduğu ve birinci çıktığı dahi iddia ediliyor. Hal böyle olunca bir daha imkansız gibi görülen şey, yani eski başkan yerel seçimler öncesi yeniden potaya giriyor.

KÜLCÜ’NÜN SON ŞANSI MI?

Gelelim kulislere; konuşulanlara göre Külcü ve yakın çevresinin, sorulduğunda bu dönem belediye başkan adayı olacağını söylediği ifade ediliyor. Külcü’nün birçok şeyin değişeceği bir 5 yıl daha beklemeyi göze almayacağı, 31 Mart 2024’ün son şansı olduğu dillendiriliyor. Peki hangi parti diye sorulacak olursa, Külcü taraftarları adaylıktan bahsederken, genelde parti ismi zikretmiyor. Bir başka yorum; Külcü’nün elini güçlendirmek için böyle bir taktik izlediği şeklinde. Bazı çevreler ise yaş itibariyle bir 5 yıl sonra da siyasetin farklı mecralarında yol yürüyebileceğinin göz ardı edilmemesi gerektiği yönünde.

DOĞAL OLARAK AK PARTİ

Külcü ne istiyor sorusuna ise, pek âlâ, Külcü doğal olarak AK Parti’den aday olmayı arzu ediyor ancak şartların menfi gelişmesi halinde sağ tandanslı alternatif partileri de düşünebilir. Hatta bir siyasi partiden kendisine teklif geldiği, diğer bir siyasi harekete Külcü’nün haber gönderdiği ise başka bir iddia. Tabi bunların hepsi teyide muhtaç kulisler.

BUNLARI HESAP EDİYORDUR

Söylentiler havada uçuşurken, bizim baktığımız yerden Külcü’yü özetlersek; siyasette ciddi tecrübe kazanmış, tabiri caizse işin kurdu olmuş yerel bir aktör. Aynı zamanda adaylığı söz konusu olduğunda muhalefet cephesinden ismi tartışmaya çok açık bir isim. Tepe noktası dışında partisinin eski ve yeni isimleri ile ilişkileri devam ediyor. Siyasi yelpazenin tüm kanatlarıyla diyalogları var. Hayat devam ettiğinden haliyle bir taraftan işinde, gücünde. Siyasi iktidar da yeniden işbaşında ve önünde koca bir 4,5 yıl daha var var. Külcü bunları da hesap ediyordur herhalde.

O SORU KARŞISINA ÇIKIYOR

Esasen görevden alınmasının gerekçesi açıklanmadığından her platformda bu soru karşısına dikiliveriyor. AK Parti’den aday olmak istemesi bir nevi siyaseten iade-itibar talebi. E bu konuda kendi penceresinden haklı görülebilir.

Soru şu:

Şayet Külcü AK Parti olmazsa ve şartlar olgunlaşırsa diğer siyasi hareketleri tercih eder mi? Veya olursa kazanır mı?
Kanaatimce Külcü, AK Parti dışında hangi siyasi parti olursa olsun kazanamaz ama kaybettirir. Külcü siyasette tecrübeli ve zeki bir figür. Aklı hırsının önüne geçmezse asla ‘kaybettiren’ pozisyonunda olmak istemez.

Başka bir soru daha: AK Parti, 2018 yılında görevden aldığı Külcü’ye yaklaşık 6 yıl sonra yeniden aday gösterir mi? Siyasetin doğasına baktığımızda, kesin ‘hayır’ diyebilir miyiz, diyemeyiz. Her an her şey olabilir. Ama Külcü’nün adaylığının öyle kolayca olabileceğini söylemek te çok zor.

DİKKAT ÇEKEN MESAJ

Öte yandan Külcü, son yaptığı sosyal medya paylaşımında bugüne kadar gördüklerim arasında en net mesajı verdi.

Bu paylaşımında, yaklaşık iki dönem süren belediye başkanlığı döneminde yapılan çalışmaların yer aldığı kısa bir video paylaşan Külcü, "Daha gidecek çok yolumuz, görecek çok günümüz, yapacak çok işimiz var. Sizinle her şeye varım ben" ifadelerine yer veriyordu.

Son olarak teyit edilmeyen bir bilgi daha aktaralım: Külcü’nün bu ayın sonuna doğru bazı görüşmeler yapacağı bilgisi gündemde. Görüşmelerin sonucuna göre yol haritasının netleşeceği belirtiliyor.

Görünen o ki, öyle ya da böyle Külcü, önümüzdeki süreçte sık sık adından söz ettirecek.

KULİSLERDE KONUŞULAN DİĞER İSİMLER

Bu arada Çorum’da belediye başkan adaylığı için AK Parti’den eski Milli Savunma Bakan Yardımcısı Muhsin Dere, eski belediye başkan yardımcısı Zeki Gül, eski Çorum Milletvekilleri Murat Yıldırım ve Ahmet Sami Ceylan, eski AK Parti İl Başkan Yardımcısı Ercan Daşdan’ın da ismi geçiyor.

MHP’den Av. Ali Beyaz’ın adı sıkça dillendirilirken, CHP’den Belediye Meclis Grup Başkan Vekili Tuncay Yılmaz’ın yanı sıra TSO Başkanı Çetin Başaranhıncal, kulislerde konuşulan diğer isimlerden.
 

Son Güncelleme: 12.09.2023 12:55
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Okan 2023-09-12 12:43:30

Murat yıldırım üç dönem vekillik yaptı ne faydasını gördünüz .

Avatar
ORTAK ADAY APO 2023-09-12 13:46:16

ADAYIMIZ (DELİ) APO MHP İLE ORTAK ADAY OLARAK APO YU İSTİYORUZ. TABANDA KARŞILIĞI VAR. YOLSUZLUĞA, HIRSIZLIĞA BULAŞMAMIŞ.DÜNYALIK İŞİ OLMAYAN DEĞERLİ BİR İNSAN. VATANDAŞ AKILLILARDAN ÇOK ÇEKTİĞİ İÇİN TERCİHİNİ APODAN YANA KULLANMAK İSTİYOR.

Avatar
Tek Başkan 2023-09-12 12:27:26

Külcü hariç kimseye oy vermem, çorumu çorum yapan adamdır külcü. nereden aday olursa da belli bi oyu var. külcü hariç çorumda isim yapmış kimse yok. diğer ismi geçenlerle başkanlığı mukayese bile edilemez. külcü başkan olursa çorum çağ atlar.

Misafir Avatar
Tek başkan'a 2023-09-13 07:35:19 @Tek Başkan

Külcü kendi çağ atlar bizi de yaya bırakır.

Beğenmedim! (6)
Misafir Avatar
İsmail 2023-09-13 01:15:20 @Tek Başkan

Mustafa bey çok zeki insansınız hep AKP ye şirin gözüküyorsun hemde baktınız belediye başkanı seçiminde aşkın ve külcü haberlerine çok yorum geliyor buraya yazanlarda başka bir şey düşünmüyorlar ya çorumun ülkenin Bi sorunu kim başkan olacakmı temcit pilavı gibi Bi aşkın Bi kulcü haberleri Bi günde yazın asgari ücrete mahkum milyonlarca çalışan 7500 lira ile nefes almaya çalışan milyonlarca Emekli çorumda bile 10.000 lerim bulan kira yarın dogalgaz eğitim masrafları ama böyle kimse bunları yazamıyor degilmi

Beğenmedim! (3)
Avatar
Ali 2023-09-12 12:42:35

Adam hizmet üretti . Bir sürü ( Terminal , 10 kültür merkezi , Kentpark 250-300 dönüm, yüzlerce park , camiler , kurslar , spor salonları, yeni belediye , meydan vs vs vs ) eser bıraktı. İş yapan tabiki hata da yapabilir .

Misafir Avatar
Aliye 2023-09-13 07:32:22 @Ali

Bir belediye başkanı neden beton firmasına ortak olur sorusunun cevabını bul o zaman anlarsın bu kadar inşaat işi yaptığını

Beğenmedim! (2)
Avatar
Çorumlu 2023-09-12 13:44:06

Kim ne derse desin Külcü nün her kesimden oyu var.Hatice yı bırak , neticeye bak,adam icraat yaptı.

Avatar
AK SAÇLI 2023-09-12 12:44:09

Bütün hesaplar yapıldı herşeye rağmen Ak Parti Halil İbrahim beyi aday gösterir ve ak parti kıl payı 50 oyla belediyeyi kaybederse CHP belediyeyi alırsa bu 5 yılın hesabını kimse veremez.Ak Parti Çorum teşkilatlarını,MilletvekilleriniN tamamını YAKAR . Külcü aday olursa Ak Parti kesin kazanır.Ak Parti Genel merkezi iyi düşünsün risk etmesin derim ben

Misafir Avatar
kara saçlı 2023-09-13 08:16:35 @AK SAÇLI

peki neden görevden alındı

Beğenmedim! (1)
Avatar
Sezikli cemaati 2023-09-12 14:21:45

Halil İbrahim başkanın ve ekibinin sonuna kadar yanindayiz.. eski başkanlarida gördük.. etrafında yancilar rantcilar ellerini ovalayarak iş alanlar.. hızını alamadı İstanbulun göbeğinde müteahhitlik yapıyor.rant kesildiği için tabiki..Nefsine hakim olan Belediye başkanınin sonuna kadar yanindayiz..Nefsine hakim olamayan eskilerin yeri belli değişmez.siyasi mezarlık maalesef...

Misafir Avatar
Akademisyen 2023-09-13 20:14:40 @Sezikli cemaati

Cemaatci olunca hacı murat ferrari oluyor.Torpii,kul hakkı yemek size mübah başkasına haram.

Beğenmedim! (1)
Misafir Avatar
Fatih 2023-09-12 18:16:04 @Sezikli cemaati

Hayatınız torpille geçti.Torpil olmadan nefes bile alamıyorsunuz.Hak etmediği halde hangi yeteneksizi? hangi beceriksizi? Torpille dr.öğretim üyesi yaptınız?Yazık değil mi bu vatandaşa...

Beğenmedim! (4)
Avatar
ibrahim 2023-09-12 13:06:04

kim hizmet üretebiliyor şehrin sorunları ile ilgilenebilecek ise o gelmeli. Bu dönem maalesef etkin bir iş yapılamadı. kalenin kentsel dönüşümü bile başlamadan hiç oldu.