Alevi ve Sünnilerin değerleri ortaktır

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Osman Eğri Alevi – Sünni ilişkilerine yönelik açıklamalarda bulundu.

02 Ekim 2013 Çarşamba 14:58

Hitit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Osman Eğri Alevi – Sünni ilişkilerine yönelik TRT Haber'e açıklamalarda bulundu.

Son yaşanan olaylarla bir Alevi-Sünni gerginliği çıkartmak isteyenlere karşı dikkatli olunmasını isteyen Eğri, Alevi ve Sünnilerin değerlerinin ortak olduğunu belirterek, Ezan-ı Muhammed-i okunurken içinde geçen “Eşhedü enne Muhammedür Resulullah” ifadesini iki kesiminde duyduğunda “Aziz Allah şefaat ya Resulullah” dediğini hatırlatarak,“ Ezan-ı Muhammed-i ne kadar Alevi ve Sünni’nin ise, Cemler de meydanlarda okunan Gülbang-ı Muhammed-i (Muhammed’in gür sesi) de o kadar Alevi ve Sünni’nindir” dedi.

Alevi ve Sünni Bir Bütündür

Osman Eğri yaptığı açıklamada, Ali Ulvi’nin şu sözlerini hatırlatarak Alevi ve Sünniliğin, Cami ve cem evinin etle tırnak olduğunu birbirinden ayrılmaz bir bütün olduğunun altını çizdi.

“Camide ezan-ı Muhammed-i okunur; meydanda Gülbang-ı Muhammedi çekilir.

Camide Fatiha Suresi okunur el yüze sürülür; meydanda Fatiha Suresinin sırrına varılır. Yüz ele sürülür.

Cami şeriat kapısıdır; meydan tarikat kapısı.

Cami gündüz açıktır, gece kapalı; meydan gündüz kapalı, gece açıktır.

Camide namaz kılınır; meydanda niyaz verilir.

Camide Allah’ın cemali tecelli eder zikri la ilahe illallah’tır; cem evinde Allah’ın zatı tecelli eder, zikri Allah Allah ve “hû”dür.”

Kişi Bilmediğinin Düşmanıdır

Prof. Dr. Osman Eğri, Hz. Ali’nin “Kişi bilmediğinin düşmanıdır” sözüne vurgu yaparak Alevi ve Sünni’nin birbirini tanımaları için Cami – Cem evi projesinin bir fırsat olduğunu ifade etti. Sünniler, Alevi vatandaşların cem evindeki dini vecibelerini ayetler okuyarak yerine getirdiğini görse,  Aleviler de Camilerde ehl-i beyt isimlerinin yazdığını, Sünnilerin Ehl-i beyte karşı sonsuz bir sevgi ve saygı içerisinde olduğunu görse sorunların büyük oranda çözüleceğini bildirdi.

Bu anlamda cami cem evi projesi eğer iyi işletilebilirse, fonksiyonel olursa insanların ortak değerleri gün yüzüne çıkar. buluşacaklar.


Osman Eğri, son olarak Anna Masala’nın ‘
Siz Türkler, hazineler üzerinde oturan dilencilere benziyorsunuz’ sözünü hatırlatarak köklerimize dönmemizi söyledi ve açıklamasında şu görüşlere yer verdi; “Hacı Bektaş-ı Veli’yi, Mevlana Celaleddin-i Rumi’yi, Ahi Evran’ı iyi anlamalı ve aralarındaki muhabbeti kendi aramızda sağlamalıyız. Herkes birbirini olduğu gibi kabul ettiği zaman aramıza kimse nifak sokamaz.”




Son Güncelleme: 02.10.2013 18:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Ahmet Aktürk, 2014-12-28 10:30:44

Bunları görmek için boş baş değil dolu kafa lazım.